Psihogenealogia, dezvoltata in anii ’70, este stiinta care vindeca ranile din trecutul familiei si ne ajuta sa intelegem loialitatile familiale, sa eliminam povara greselilor, a suferintelor, a ranilor si a „pacatelor” din trecut, sa acceptam ca in familia noastra pot exista si lucruri rele, rusinoase si nespuse, drame nerezolvate, pierderi pe care nu le putem admite si sa ne putem distanta astfel, ca sa ne traim, in sfarsit, propria viata.
Suntem o veriga din lantul generatiilor, legate fizic prin gene si pe plan psihic prin inconstientul familial. Multe dintre alegerile noastre sunt influentate de ceea ce au trait stramosii nostri. Aceste programe interioare, genealogice, sunt datorate, cu precadere, secretelor de familie. Cum ne eliberam de boli si suferinte? Analizam in acest articol.
“Secretele de familie” de Serge Tisseron
Cum se mostenesc traumele
In functie de trecutul nostru familial, noi purtam diverse programe interioare, genealogice, care vor desemna anumiti descendenti in rolul de a repara anumite rani din trecut. Cand esueaza, se repeta acea problema. Ele se declanseaza la varste precise sau in situatii care reactiveaza acele traume din trecut.
Cine este autorul?
A publicat numeroase lucrari din domeniul psihogenealogiei. Serge TISSERON este psihiatru, psihanalist si profesor la Universitatea Paris VII.
Cum ne ajuta cartea?
Ce este un secret de familie? Cum il putem descoperi? Ce probleme poate transmite?
Stiu, oare, parintii ca un secret de familie, ascuns de doua generatii este cel care a cauzat problemele copilului lor? Secretele de familie reprezinta calea cea mai sigura de transmitere a repetitiilor transgenerationale. Chiar tinut cu bune intentii, un secret ramane ca un corp strain in inconstientul familial, iar pe termen lung este toxic si nociv. Genereaza angoase, obsesii sau depresii care se pot prelungi de-a lungul mai multor generatii. Poate bloca evolutia unuia sau mai multor descendenti atunci cand nu exista un arbore genealogic complet.
Exista secrete bune si secrete rele, patologice. Trebuie sa distingem intre ele si sa le cunoastem care sunt. Secretele de familie sunt distructive deoarece rup legaturile de incredere si de intimitate esentiale oricarei relatii. In plus, se imprima in inconstientul familial si se va exprima mai tarziu in comportamentul unuia sau mai multor descendenti.
Lucrarea de fata abordeaza in mod eplicit modul in care secretele de familie pot afecta mai multe generatii si, mai ales, cum sa procedam pentru a evita ca acestea sa apese pe vietile copiilor nostri.
„Atata timp cat vor exista traume, vor fi si Secrete, deoarece, cu cat durerea asociata unei situatii e mai mare, cu atat va fi mai greu de gasit un interlocutor care sa vrea sa asculte, cu riscul ca durerea sa provoace un clivaj durabil al personalitatii.
Insa mai exista un motiv pentru care Secretele au zile frumoase inaintea lor: dorinta de a vorbi despre ele intra in conflict cu iluzia ca pastrarea Secretului ne permite sa ne controlam mai bine mediul, «imaginea», ba chiar trecutul nostru sau pe cel al familiei noastre. Tendinta de a pastra un secret se naste din dorinta de control….“
Profesor Serge Tisseron
Chiar daca anumite aspecte sunt considerate ca facand parte din viata noastra, este foarte posibil ca ele sa nu ne apartina de fapt noua si sa repetam anumite greseli sau suferinte pe care le-au trait stramosii nostri sau sa facem alegeri dintr-o loialitate familiala de care nu suntem constienti. Copiii sunt marii reparatori ai suferintelor inaintasilor lor. CLICK AICI PENTRU CARTE
“Povara secretelor de familie” de Juliette Allais
Cum ne eliberam de suferinta
Fiecare familie are secretele ei: abandon, filiatii incerte, falimente trecute sub tacere, violenta sexuala, boli rusinoase… Nedezvaluite, se transmit din generatie in generatie, ne marcheaza viata si ne transforma in fiinte confuze, impovarate de suferinte care la prima vedere nu sunt ale noastre si care urmeaza scenarii ce nu ne apartin…
De ce si cum apar secretele de familie? Care sunt urmarile lor? Sunt ele intotdeauna periculoase? Cine detine cheile lor? Când si cum sa le dezvaluim? Iata tot atâtea intrebari la care Juliette Allais ne raspunde prin intermediul numeroaselor cazuri clinice ale unor pacienti confruntati cu simptome suparatoare si situatii dramatice de viata.
Cine este autoarea?
Juliette Allais este terapeut specializat in psihogenealogie, astropsiholog si autoarea mai multor carti. Are o experienta notabila in abordarea transgenerationala si sustine workshopuri si conferinte pe aceasta tema, in toata lumea.
Cartea ne invita si ne ajuta totodata sa identificam incoerentele si repetitiile din istoria noastra familiala, pentru a intelege pe deplin originea si miza tuturor lucrurilor nespuse si inexplicabile.
Desi de cele mai multe ori are consecinte tragice, secretul de familie nu trebuie sa impovareze viata descendentilor intr-o maniera implacabila: de noi depinde sa il rostim, sa il dezvaluim si sa ii dam un sens, acceptându-ne si iertându-ne stramosii, ca sa ne eliberam de efectele lui devastatoare si sa nu mai suferim inutil. CLICK AICI PENTRU CARTE
“Elibereaza-te de destinul familial” de Elisabeth Horowitz
Cum sa devii tu insuti cu ajutorul psihogenealogiei
O carte uluitoare! Noi suntem rezultatul unui ansamblu de proiectii, identificari si repetitii transgenerationale. Rolul psihogenealogiei consta in a-i reda fiecaruia propriul loc in cadrul familiei. Bolile, cu precadere cele considerate a fi incurabile, au radacini adanci in procesul transgenerational. Formarea unui cuplu nu-i cuprinde doar pe cei doi parteneri, ci si arborele lor genealogic.
Cu ajutorul unor informatii simple, pe care le stim deja din propria familie, Elisabeth Horowitz ne propune sa vedem ce se ascunde in spatele momentului conceptiei noastre, al nasterii sau al alegerii prenumelui…
Nimic nu e intamplator! Viata ne este influentata de numeroase evenimente care s-au petrecut inainte sa ne nastem.
Ce rol au ele in viata noastra afectiva, sociala, economica sau, uneori, chiar in ceea ce priveste starea de sanatate?
Cum ne ajuta cartea?
Prin abordarea transgenerationala, autoarea ne explica, bazandu-se pe indelungata sa experienta, cum sa ne vindecam arborele genealogic si cum sa ne eliberam de destinul parintilor, bunicilor si stramosilor nostri daca ne afecteaza in mod negativ viata.
Acesta este obiectivul psihogenealogiei: sa reusesti sa fii tu insuti, astfel incat sa nu mai repeti greselile celor de dinaintea ta, sa iti exprimi individualitatea, sa descoperi resursele mostenite de la o generatie la alta in familia ta, toate acestea cu scopul de a evolua. CLICK AICI PENTRU CARTE
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.