Pentru vindecarea sufletului, a psihicului si corpului nostru fizic e necesar sa cunoastem mecanismele noastre interioare si legaturile intrinseci dintre corp, traume, psihic si suflet.
Astfel, vom reusi sa ne cunoastem cu adevarat, sa ne iubim pe noi insine si sa cum sa descifram mesajele secretele ale bolilor, care ne vor duce la (auto)vindecarea deplina.
Intrucat corpul nu este decat tabloul psihicului/sufletului, cunoasterea conexiunii minte-trup-suflet este vitala iar masurile terapeutice sunt deosebit de eficiente, mai ales cand informatiile sunt scrise pe intelesul tuturor, cu cazuri clinice clare si organizate la confluenta dintre doua domenii importante: psihologie si medicina. Toate acestea, fiind analizate din perspectiva bolilor, a organelor interne si puterii de autovindecare cu ajutorul mintii si sufletului.
“Corpul meu, trauma mea, eul meu.
Constelarea intenției
– eliberarea de biografia traumatica”
de Franz Rupert si Harald Banzhaf
O carte deosebit de complexa si de utila atat specialistilor cat si oamenilor obsinuiti, care se confrunta cu diverse boli, suferinte si traume. Suferintele fizice ale corpului, traumele psihologice si problematica eului interior sunt explicate pe indelete de diversi terapeuti care au lucrat cu metoda constelarii intentiei in scopul tratarii problemelor psihosomatice, cu cazuri clinice concrete, astfel incat cititorul poate gasi calea spre autovindecare si raspunsuri la intrebari precum: De ce copiii au deja tot felul de boli care nu se vindeca? De ce adolescentii isi otravesc corpurile cu droguri sau se infometeaza pana mor? Oare infarctul miocardic cauzat de prea mult stres constituie un risc profesional normal? Oare cancerul este inevitabil, la fel ca si dementa aparuta la batranete? Trebuie sa ne resemnam pur si simplu cu faptul ca dezvoltam boli, precum diabetul, reumatismul sau ulcerul gastric si sa ne multumim cu un tratament axat pe simptome, deci cu niste remedii locale?
Unul dintre autorii-coordonatori ai cartii, Franz Ruppert, este specializat in psihoterapia traumei si este profesor la Universitatea Catolica de Stiinte Aplicate din München. Bazandu-se pe experienta lor terapeutica, Franz Ruppert si colaboratorii sai arata ca „bolile” nu sunt in niciun caz bazate doar pe predispozitiile organice, pe conditionarea varstei sau pe expresia unor „gene rele”, ci sunt rezultatul experientelor de viata pe care nu le-am putut procesa din punct de vedere psihic, sunt consecintele traumelor psihice care se exprima prin intermediul corpului nostru.
Celalalt autor-coorodnator al cartii, Harald Banzhaf, este specialist in medicina generala, preda la Universitatea din Tübingen si coordoneaza un grup de cabinete particulare din Baden-Württemberg, dedicate medicinei integrative.
O trauma psihica poate fi eliminata din constient. Nimic nu pare a fi mai simplu decat sa stingem lumina constiintei atunci cand realitatea devine insuportabila. Insa nu putem scapa de corpul nostru traumatizat. In el raman experientele reale ale traumei, chiar daca, in urma procesului de amortire si a celui de clivaj, durerea, frica, furia, dezgustul sau rusinea nu mai pot patrunde in experienta constienta. De aceea se poate spune urmatorul lucru: in corpul nostru este stocat adevarul cu privire la experientele noastre de viata. Corpul nu minte!
Franz Ruppert
Cartea este o exceptionala comoara de informatii psiho-medicale, foarte eficiente, care te conduc de la intelegerea diferitelor tipuri de traume psihice (de identitate, de iubire, de sexualitate, a propriei agresivitatii) ca surse ale suferintei fizice (transformate ulterior in boli) si a eului/sinelui interior, precum si a conexiunii minte-trup-suflet.
Cunosc pacienti cu dureri cronice care au suferit nu rareori mai multe interventii chirurgicale si care au, de asemenea, boli interne. Insa, un pacient cu dureri cronice la care s-a depistat o cauza organica poate sa fi suferit traume, la fel ca orice alta persoana. Poate tocmai din cauza faptului ca intuieste ca are niste probleme neprocesate care ii provoaca anxietate, el are tendința sa le evite si se agața si mai mult de durerile sale fizice ca strategie de supravietuire in urma traumelor. Insa cu fiecare operatie si cu fiecare medicament isi provoaca, eventual, noi leziuni traumatice.
Annemarie Denk
Temele analizate in carte, cu aplicatibilitate directa asupra diverselor boli sunt: Inima mea, iubirea mea, trauma mea; Alimentatia, sistemul digestiv si trauma; Constipatia severa; Cand traumele afecteaza rinichii; Respiratia mea, plamanii mei, trauma mea; Ochii mei, trauma mea, eul meu; Durerile cronice — consecinte ale traumei; Trauma psihica si bolile de piele; Dintii mei, trauma mea, eul meu; Durerile lombare si cauza lor; Eu si soldul meu drept — povestea renasterii mele; Durerile cronice de umar; Trauma si postura corporala; Artrita reumatoida; Cancerul limfatic; Tulburarile de somn si trauma psihica; Bolile copilariei, parintii si trauma; Cine sunt eu in corpul meu si in ceea ce priveste sexualitatea mea ca femeie?; Cancerul de col uterin si cum sa devii mama; Corpul masculin, sexul si trauma; Menopauza ca sansa pentru o schimbare a perspectivei; Sportul, corpul si trauma.
Pe scurt, o lucrare scrisa la intersectia dintre psihologie si medicina, care nu trebuie sa lipseasca din nici o biblioteca! CLICK AICI PENTRU CARTE
“Cand sufletul vorbeste prin corp.
Sa ințelegem si sa tratam tulburarile psihosomatice”
de Hans Morschitzky si Sigrid Sator
O carte care iti ofera noi perspective de gandire cu privire la tulburarile functionale si psihosomatice din corpul uman, precum si strategii terapeutice deosebit de eficiente, pornind de la alimentatia corecta, exercitii practice, corectia stresului psihosocial etc. Toate, centrate pe afectiuni fizice distincte si pe intelegerea legaturii dintre suflet si corp.
Pentru ca uneori inima te inteapa, stomacul devine rebel, urechile țiuie, tremuri de furie sau de nervi. Emotiile clocotesc si esti vesnic stresat. Pe nestiute, organismul se frange sub aceasta presiune: apar palpitatiile, respiri mai greu, transpiri mai des si acuzi tulburari gastrointestinale. Evitand capcana explicatiilor simpliste, de tipul „bolile de inima sunt efectul ambitiei si agitatiei”, cartea de fata prezinta un model complex, bio-psiho-social, in care stresul emotional este vazut nu doar ca factor de imbolnavire sau agravare a bolii, dar si ca efect adesea ignorat al afectiunii somatice.
Organizat pe diverse grupe de organe (inima, pielea, organele genitale, vocea, aparatul locomotor etc.), volumul ofera clarificarile medicale si psihologice necesare, dar si masuri terapeutice eficiente – de la procedee de relaxare si somatoterapie la tehnici cognitiv-comportamentele pentru reincadrarea bolii, reintegrarea la locul de munca si mai buna gestionare a emotiilor. Cartea se adreseaza atat publicului larg (bolnavi si apartinatori), cat si medicilor si psihologilor clinicieni.
Autorii cartii sunt terapeuti recunoscuti: Hans Morschitzky este psihoterapeut la Spitalul de Psihiatrie din Linz, Austria, si Sigrid Sator este jurnalista si life coach.
Astfel, cartea analizeaza pe larg legatura dintre diverse organe ale corpului uman (stomac, intestin, vezica urinara, piele, urechi, gat, nas, voce, ochi, dinti) si simptome (neurodermatita, respiratia, tensiunea arteriala, disconfortul abdominal cronic, problemele specific feminine, senzatia de „nod in gat”, privirea incetosata, bruxismul, ameteala, miscarea, dureri cronice de spate) si psihic. CLICK AICI PENTRU CARTE
“Boala ca sansa.
Cum sa descifram mesajul ascuns al bolii”
de Ruediger Dahlke
De cand ne stim, noi, oamenii, ne-am temut de boli, ne-am ferit de ele. Am fost invatati in copilarie ca boala este ceva rau, de care trebuie sa scapam cat mai repede. «Duca-se pe pustii» spuneau bunicile noastre despre bolile copilariei.
Ruediger Dahlke, autorul acestei carti, ne propune o alta perspectiva: aceea de a privi si intelege boala ca pe o sansa, pornind de la a veni mai aproape de tine, de a te descoperi, de a descifra mesajele pe care ti le transmite corpul.
Pentru ca acesta este adeseori un indicator al trairilor si framantarilor noastre interioare si vorbeste pentru noi. Astfel, boala este si are un mesaj, cel al cunoasterii interioare si a gasirii caii de vindecare. Boala se manifesta prin simptome. Ce vizeaza acestea? Unde vrea sa-l duca pe cel afectat? Ruediger Dahlke reuseste sa ne convinga ca paharul este totusi pe jumatate plin, ca boala este in acelasi timp o sansa. Prin intermediul unui organ sau regiuni a corpului, sufletul incearca sa ne aduca la cunostinta o durere, o tensiune, o lipsa, intr-un cuvant o problema nerezolvata. Daca stim sa descifram mesajul ascuns al bolii avem toate sansele sa ne eliberam de ea.
Autorul cartii, Ruediger Dahlke, specialist in medicina naturista, psihoterapie si homeopatie, este una dintre personalitaţile cele mai marcante in domeniul medicinei psihosomatice si al miscarilor legate de sanatate.
Lucrarea, scrisa pe intelesul tuturor, este bine construita, incepe cu analiza profunda a cancerului si apoi discutand semnificatia tuturor afectiunilor care pot aparea in fiecare zona a trupului (capul, sistemul nervos, gatul, coloana vertebrala, umerii, bratele, mainile, pieptul, abdomenul, bazinul, picioarele si labele picioarelor), ajutandu-ne sa descifram mesajele profunde ale corpului nostru. In partea a doua a cartii, ne este oferita o introducere in filosofia semnificatiei si interpretarii bolilor. CLICK AICI PENTRU CARTE
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.