Psihogenealogia este stiinta care vindeca ranile din trecutul familiei. Dezvoltata in anii ’70 de Anne Ancelin Schützenberger, psihogenealogia familiala este o abordare holistica si neconventionala in psihoterapie. Inventatoare a conceptului de psihogenealogie, Anne Ancelin Schützenberger este pioniera acestui domeniu in psihoterapie.
Psihogenealogia familiala este, in principal, o abordare contextuala si transgenerationala, care ne invata cum sa ne eliberam de scenariile familiale negative.
Studierea problemelor de natura psihologica au pus in evidenta existenta unui inconstient familial, care leaga inconstientul individual sau personal de inconstientul colectiv. Suntem o veriga din lantul generatiilor, legate fizic prin gene si pe plan psihic prin inconstientul familial. Multe dintre alegerile noastre sunt influentate de ceea ce au trait stramosii nostri.
Asadar, suntem rezultatul unui ansamblu de proiectii, identificari si repetitii transgenerationale. Rolul psihogenealogiei consta in a-i reda fiecaruia propriul loc in cadrul familiei.
„Cartile pentru copii au puterea de a scoate la iveala traumele ingropate in familie.”
Serge Tisseron, psihanalist si psihiatru
Un instrument adesea utilizat de psihogenealogi in cadrul terapiei il reprezinta genosociograma, o reprezentare inedita a istoriei noastre familiale. Ca un fel de plan care te ajuta sa vezi pe unde te afli, de unde vii si pentru a repera locul unde vrei sa ajungi. Iar aceste coordonate sunt grupate in interiorul imaginii arborelului genealogic. Asta presupune adunarea datelor importante despre ascendenti sau descendenti, date de nastere, casatorie, divort sau deces, locul unde au trait si diversele grade de rudenie. Pe o perioada de cel putin patru generatii.
“Copiii sunt marii reparatori ai suferintelor inaintasilor lor.”
Serge Tisseron, psihanalist si psihiatru
Noi purtam programe interioare in functie de trecutul nostru familial. Sunt programe genealogice care sunt puse in practica de catre ascendentii unei familii prin atribuirea unui prenume sau a unor credinte familiale sau in urma unor traumatisme. Aceste programe vor desemna anumiti descendenti in rolul de a repara acele rani. Cand esueaza, se repeta acea problema. Ele se declanseaza la varste sau situatii precise. Daca reusim sa descoperim aceste programe, putem sa le anticipam si sa le deconectam daca sunt nefaste. CLICK AICI
Iata cateva dintre aceste programe genealogice negative:
- proiectia pe care o fac parintii asupra copiilor, chiar si inainte de conceptie. Dorinta adultului efectiv doar de a concepe copilul exista foarte rar. De obicei, exista o dorinta care precede conceptia. Poate fi un liant pentru acel cuplu, sau are o sarcina precisa, de exemplu inlocuieste pe altcineva. Dar destinul unui copil care inlocuieste alt copil va avea un destin dificil.
- la moartea unui descendent din familie: In aceeasi perioada se concepe un copil, undeva in familie. Sau programul codat de prenume. Acel prenume poate avea semnificatii ascunse: o iubire veche, un alt tata… sau chiar sperantele sau idealurile cuiva. Chiar alegerea prenumelui poate fi un program in sine.
- distribuirea rolurilor: Se doreste ca acel copil sa fie medic, sportiv sau un mare intelectual.
- istoriile familiale care se repeta destul de precis. De exemplu, cineva, o femeie, isi pierde tatal la 15 ani. Acest program se inscrie in inconstientul ei. Se casatoreste, are copii. Ea fiind al doilea copil in familie, atunci cand copilul ei mai mic din cei doi pe care ii are ajunge la 14 ani, programul se activeaza si va apare o perioada dificila. Se creeaza riscul ca tatal lui sa moara pentru a respecta programul. Sau se poate inversa programul si exista riscul sa moara chiar copilul. De aceea este bine sa cunoastem ce programe genealogice circula in familia noastra, pentru a le dezactiva si a ne elibera de ele.
- o loialitate familiala invizibila. Le datoram parintilor nostri viata noastra, tot ceea ce au facut pentru noi sa ajungem adulti (hrana, educatie, dragoste), iar noi multumim daruind mai departe copiiilor nostri. In familiile sanatoase exista un echilibru bun, relatiile armonioase. Dar exista si nedreptati, datorii, abuzuri, obligatii neachitate care pot destabiliza sistemul si vor circula de la o generatie la alta. Unul dintre cele mai grele conflicte de loialitate pe care le poate trai un copil este sa aleaga intre mama si tata, lucru care se intampla in cazul divortului. Acesti copii deveniti adulti, isi gasesc mai greu unitatea.
- o sincronizare a datelor: Se repeta evenimente asemanatoare in aceeasi perioada sau chiar in aceeasi data cand s-a produs traumatismul initial. Si se repeta chiar daca a fost secret. Exista corespondente intre datele importante, varsta la care apar si intervalele de timp care le separa.
- unele traumatisme (boli, accidente, incendii). Cu efect asupra descendentilor prin manifestari similare sau simbolice, in aceleasi perioade ale anului ca cele care s-au produs initial. Si in cazul copiilor adoptati se poate intampla repetarea traumatismelor, deoarece intra in inconstientul colectiv al familiei adoptive, dar pastreaza in acelasi timp si urme din familia biologica.
- transmiterea repetitiva a casatoriei, la aceeasi data, la un alt cuplu din familie din generatiile precedente. Ceea ce simbolizeaza dorinta de a repara o casatorie nefericita a ascendentilor.
- transmiterea repetitiva a profesiei, din tata in fiu. O profesie cu care ne simtim bine este aceea care repara trecutul nostru sau al ascendentilor nostri.
- saracia. Este o programare familiala ce rezulta din existenta unor preferinte fata de unii copii in defavoarea celorlalti.
Secretele de familie reprezinta calea cea mai sigura de transmitere a repetitiilor transgenerationale. Majoritatea secretelor de familie are legatura cu nasterea si moartea.
“Tendinta de a pastra un secret se naste din dorinta de control.”
Serge Tisseron, psihanalist si psihiatru
Secretele de familie nu sunt neaparat acte condamnabile ale stramosilor. In psihogenealogie, copilul este produsul stramosilor lui. Pretul Secretului de familie e deseori platit de cea de-a 3-a generatie, care nu are nicio legatura cu el.
“Cei care ne ascund un secret pot fi, la randul lor, victimele unui secret.”
Serge Tisseron, psihanalist si psihiatru
Cateva exemple de secrete de familie:
- repetarea prenumelui in arborele genealogic. Acesta leaga acele persoane pe plan psihic si se repeta anumite ”pattern”-uri.
- repetarea datelor de nastere. Daca te nasti in aceeasi zi cu un ascendent din familia ta, poate fi vorba de un act neterminat sau de destainuirea unui secret ascuns. Daca te nasti la aceeasi data ca si sora sau fratele tau, indica faptul ca exista preferinte intre frati sau fata de un ascendent.
- dificultatea in a concepe un copil. Exista posibilitatea existentei unui secret de familie referitor la un copil. Poate unuia dintre parinti ii este frica, inconstient sau constient, de nasterea unui copil. Trebuie cercetat ce obstacole au fost legate de conceptia copiilor in respectiva familie.
ATENTIE! Enuntarea adevarului nu va inlatura toate problemele legate de secrete! VEZI AICI
Copiii care cresc intr-o familie cu secrete devin adeseori adulti care tin, la randul lor, secrete!
“Bolile copiilor isi au originea in datoriile (inconstiente) ale parintilor, dobandite de la generatiile anterioare.”
Nina Canault, jurnalist francez
Bolile, cu precadere, cele considerate a fi incurabile, au radacini adanci in procesul transgenerational. Bolile sunt in stransa legatura cu „mostenirea” constienta si inconstienta din familie. Asadar, in psihogenealogia familiala, formarea unui cuplu nu-i cuprinde doar pe parteneri, ci si arborele lor genealogic.
“Nu suntem atat de liberi precum ne inchipuim, dar ne putem cuceri libertatea si iesi din destinul repetitiv al istoriei familiei noastre.”
Anne Ancelin Schützenberger, psihoterapeut, analist de grup si specialist in psihodrama
Cartile psihoterapeutei Anne Ancelin Schützenberger, traduse in toate limbile de circulatie internationala, i-au adus autoarei celebritatea, fiind considerate astazi unele dintre lucrarile care au pus bazele domeniului psihogenealogiei. Insa si multi alti oameni de stiinta, doctori si psihoterapeuti, precum Elisabeth Horowitz, Anne Teachworth, Richard Bandler, Bert Hellinger, Didier Dumas, Chantal Rialland, Serge Tisseron etc au urmarit aceasta mostenire genealogica in munca lor cu indivizi sau familii intregi.
Prin urmare, pentru a iesi din sfera acestor modele nefaste trebuie sa constientizam aceste repetitii care apar in viata noastra, sa le decodam si sa le dezactivam. Daca doriti sa cunoasteti aceste programe genealogice, despre fantomele din familie (ale stramosilor care au creat secretele de familie) si multe alte informatii inedite si utile, sa gasiti obstacolele din psihogenealogia voastra si sa le deprogramati, CLICK AICI pentru cele mai valoroase carti scrise de psihanalisti, oameni de stiinta si psihoterapeuti contemporani renumiti in intreaga lume!
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.