Psihogenealogia familiala, o orientare dezvoltata in anii ’70 de Anne Ancelin Schutzenberger, este, in principal, o abordare contextuala si transgenerationala pornind de la un filon psihanalitic. Va propunem azi doua carti reprezentative despre psihogenealogie, aceeasi autoare: Anne Ancelin Schützenberger.
In psihogenealogia familiala, este foarte importanta intelegerea regulilor, explicite, dar mai ales tacite, ale familiei, ale mediului respectiv, cine le stabileste si cine si cum le transmite mai departe. Numai asa pot fi ajutati membrii familiei respective sa construiasca relatii mai sanatoase si sa depaseasca acele reguli care sunt nocive dezvoltarii lor si propriului plan de viata.
“Psihogenealogia” de Anne Ancelin Schützenberger
Vindecarea ranilor familiale si regasirea de sine
Reasumarea istoriei personale si familiale, inscrierea mai corecta intr-o descendenta sau intr-o legenda si punerea in ordine a „santierului” lasat de stramosii nostri: acesta este obiectul psihogenealogiei clinice.
Psihogenealogia ne ofera posibilitatea sa ne pastram loialitatile familiale care ne convin; sa scoatem la iveala tot ceea ce a fost vesel, onorabil, agreabil si linistit in familia noastra; sa lasam deoparte povara erorilor, a suferintelor, a ranilor si a „pacatelor” din trecut; sa acceptam ca in familia noastra pot exista si lucruri rele, rusinoase si nespuse, drame nerezolvate, pierderi pe care nu le putem admite si sa ne putem distanta astfel, ca sa ne traim, in sfarsit, propria viata.
Autoarea abordeaza aspectele esentiale ale loialitatilor familiale invizibile, sindromul de aniversare, memoria trupului, precum si cel mai bun mod de a trasa un arbore genealogic semnificativ. Ea ne ajuta sa ne punem cele mai potrivite intrebari ca sa traim, si nu doar sa supravietuim, subliniaza capcanele pe care trebuie sa le evitam si ne deschide calea care ne permite „sa culegem nectarul din gradina familiei, pentru a face din el miere”.
Inventatoare a conceptului de psihogenealogie, Anne Ancelin Schutzenberger este pioniera acestui domeniu devenit astazi referential pentru toate analizele sinelui si chiar pentru psihanaliza pe care o critica aspru. Cartile ei, traduse in toate limbile de circulatie internationala, i-au adus autoarei celebritatea, fiind considerata astazi una dintre personalitatile care au pus bazele domeniului psihogenealogiei. CLICK AICI
“Exercitii practice de psihogenealogie” de Anne Ancelin Schützenberger
Cum sa descoperi secretele de familie,
sa fii credincios stramosilor tai
si sa iti alegi propria viata
De la primul pas facut in aceasta lume, purtam cu noi, fara sa stim, un „sac” de poveri ale familiei: drame nespuse, doliuri neincheiate, povesti rusinoase. Motivand ca „este spre binele nostrum” sa nu ne vorbeasca despre secretele de familie, parintii si bunicii ne condamna, inconstient, la a repeta ciclul de traume suferite de stramosi.
In acest ghid practic de psihogenealogie, suntem ajutati sa punem ordine in „santierul” mostenit de la generatiile anterioare, sa ne asumam familia, cu bune si rele, si sa detensionam (prin iertare, nu prin uitare) conflictele care ne bantuie de generatii. Cartea clarifica principalele notiuni de psihogenealogie si ofera instrumentele necesare („atomul social”, „gensociograma”) pentru impacarea cu sine, dar si cu stramosii.
A nu se intelege ca prin vindecare renuntam la familia pe care o purtam in noi. Nu avem cum. Insa ce avem de castigat este ca ajungem sa intelegem mai bine propriile drame, sa ne eliberam de cele care nu sunt ale noastre, ajungand la adevaratul “eu” si invatand sa ne iubim si sa fim impacati cu noi insine, transformand in mod pozitiv influentele negative din istoria noastra familiala. In acest fel ne vom putea bucura de propriul destin, intr-un mod sanatos si armonios, alegandu-ne in mod constient calea personala. CLICK AICI
Autoarea acestor doua carti, Anne Ancelin Schützenberger, este psihoterapeut, analist de grup si specialist in psihodrama de renume international, profesor emerit la Universitatea din Nisa si creatoarea conceptului de „psihogenealogie”.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.