Acasă Psihogenealogie & Constelatii Psihogenealogie 3 carti formidabile despre psihogenealogie si relatiile de cuplu

3 carti formidabile despre psihogenealogie si relatiile de cuplu

103
0

Psihogenealogia familiala, ca abordare holistica in psihoterapie, pune in evidenta existenta unui inconstient familial, care leaga inconstientul individual sau personal de inconstientul colectiv.

Bolile, cu precadere cele considerate a fi incurabile, au radacini adanci in procesul transgenerational.

Formarea unui cuplu nu-i cuprinde doar pe cei doi parteneri, ci si arborele lor genealogic.

Inconstientul familial al celor doi influenteaza si are loc un schimb de informatii in ambele sensuri. Casatoria la aceeasi data ca un alt cuplu din familie din generatiile precedente, simbolizeaza dorinta de a repara o casatorie nefericita a ascendentilor.

In esenta, aceste 3 carti formidabile despre psihogenealogie si relatiile de cuplu pun accentul pe aceste programe interioare, genealogice, care sunt puse in practica de catre ascendentii unei familii prin atribuirea unui prenume sau a unor credinte familiale sau in urma unor traumatisme. Aceste programe vor desemna anumiti descendenti in rolul de a repara acele rani. Cand esueaza, se repeta acea problema. Scopul psihogenealogiei este gasirea obstacolelor si deprogramarea acestora din arborele genealogic propriu.

“Cuplul in psihogenealogie”

de Mireille si Hervé Scala

Cat de intamplatoare este intalnirea dintre un anumit barbat si o anumita femeie? Suntem adesea tentati sa punem aceasta intalnire pe seama unei coincidente mai mult sau mai putin fericite. Psihanaliza clasica ne invata ca, in spatele alegerii noastre, se ascund ratiuni inconstiente. Desigur. Insa afectele subconstiente nu sunt suficiente pentru a explica atractia si rezistenta in timp a unui cuplu. Mai e nevoie de inca ceva.
In psihogenealogia familiala, este foarte importanta intelegerea regulilor, explicite, dar mai ales tacite, ale familiei, ale mediului respectiv, cine le stabileste si cine si cum le transmite mai departe. Numai asa pot fi ajutati membrii familiei respective sa construiasca relatii mai sanatoase si sa depaseasca acele reguli care sunt nocive dezvoltarii lor si propriului plan de viata. Acest proces psiho-genealogic ii permite fiecaruia sa inteleaga ce anume inseamna sa fie membru al unei familii, care sunt sperantele, asteptarile si regulile pe care si le asuma ca membru al acestui grup.

Cine este autorul?

Herve Scala este kinetoterapeut format in medicina chineza si terapeut – formator in bio-psihogenealogie. Mireille Scala este practician NLP si terapeut. Cei doi tin frecvent seminarii si conferinte.

Cum ne poate ajuta cartea?

Cartea de fata ne dezvaluie amploarea acestui mecanism, traversand nu doar o minte si un suflet, ci generatii de-a randul care – in urma noastra – ne conditioneaza alegerile prezente. Prin exemple si povesti reale, autorii ne fac cunoscuta posibilitatea cuplului nu doar ca reunire a doua identitati, ci ca potential si totodata conditie a desavarsirii personale. CLICK AICI

“Boala, o memorie genealogica” de Elisabeth Horowitz

Cum sa-ti interpretezi istoria familiala pentru a te vindeca

Bolile se afla in stransa legatura cu “mostenirea” constienta si inconstienta din familie. Trebuie aflat ce anume din istoria, traditiile si regulile existente intr-o familie ne obliga sau influenteaza decisiv, astfel incat bolile grave, precum infarctul miocardic, cancer, ulcerul gastroduodenal, depresie, sa poata fi intelese mai bine.

Cine este autorul?

Elisabeth Horowitz este un terapeut specializat, de peste douazeci de ani, in studiul şi analiza arborelui genealogic. A fondat, in anul 2000, Asociatia Franceza de Psihogenealogie. Este autoarea mai multor carti.

Cum ne poate ajuta cartea?

Evenimentele dramatice din viata noastra (moartea prematura a parinţilor sau/şi a fraţilor sau surorilor, accidente, sinucideri, preferinţa parinţilor pentru unul din copii, neinţelegerile grave intre membrii familiei, casatorii fara iubire, divorţuri, legaturi extraconjugale, relaţii incestuoase, secretul asupra originii unui copil ori asupra cauzelor decesului unui membru al familiei, neimplinirile profesionale, traumele provocate de evenimente istorice, expatrieri), care ies la iveala in urma procesului de realizare a geno-sociogramei, sunt fundamentale pentru noi, ca sa permitem punerea in lumina a rolurilor familiale si regulile care stau la baza lor, pentru a intelege regulile jocului din familie si care sunt scenariile de viata (cine preia profesia, fuga, boala, etc).

Psihogenealogia ilustreaza existenta transmiterii transgenerationale a convingerilor de viata, a regulilor si rolurilor, chiar a unui intreg scenariu de viata. Trasmiterile familiale pot fi de doua feluri: intergenerationale (lucruri gandite si vorbite intre bunici si parinti, parinti si copii) si transgenerationale (ne-vorbite, ne-spuse, chiar secrete, care trec mai departe fara a fi constientizate si gandite). Acestea din urma sunt cele care pot duce la trauma si boli psiho-somatice. Pentru a ne sustrage programelor genealogice şi riscului de a dezvolta o anumita maladie este imperativ sa ne cunoaştem antecedentele familiale. VEZI DETALII

“50 de exercitii de psihogenealogie” de Marie-Jeanne Trouchaud

O abordare holistica si (inca) neconventionala in psihoterapie este psihogenealogia familiala.

Care presupune o abordare holistica si contextuala. O viziune de ansamblu asupra contextului si a relatiilor intra- si inter-personale, pentru a putea descoperi cu adevarat legaturile dintre evenimente si aspectele relevante, o analiza atat pe orizontala (familia care traieste acum), cat si pe verticala, prin intoarcerea in timp de-a lungul mai multor generatii.

Cine este autorul?

Marie-Jeanne Trouchaud este terapeut, autor, conferentiar si formator in relatii umane. Este autoarea a patru carti, care trateaza comunicarea fara violenta, violenta in scoli, comunicarea emotionala si exercitii de psihogenealogie.

Cum ne poate ajuta cartea?

Exerciţiul nr. 00. Afla daca aceasta carte iţi poate fi de ajutor. Incercuieşte afirmaţiile care ţi se potrivesc:
• Nu iţi suporţi numele, „moştenit“ de la o ruda.
• Iţi lipseşte increderea in tine, intampini dificultaţi in a avea o relaţie sau in a te realiza pe plan profesional.
• Iţi faci mereu griji in legatura cu sanatatea, motiv pentru care mergi des la doctor.
• In familia din partea mamei, femeile sunt cele care conduc, iar asta le aduce o mulţime de neajunsuri.
• N-ai inţeles niciodata de ce nu se vorbeşte in familie despre trecutul bunicului tau.
• Ţi-ai ales meseria pentru a le face pe plac parinţilor sau pentru a te supune tradiţiei familiale.
• Te-ai aşteptat mereu ca unele evenimente grave sa se repete la anumite date.
• In familia ta, a vorbi despre „bani“ este un subiect tabu.
• In relaţiile tale de cuplu ai uneori impresia ca istoria se repeta.
Mai puţin de doua raspunsuri. Aceasta carte nu este pentru tine.
Intre 2 şi 5 raspunsuri. Exista unele evenimente pe care nu le inţelegi şi care se tot repeta. Vei afla care este semnificaţia lor, prin raportare la istoria ta familiala. Intre 6 şi 9 raspunsuri.

Cele 50 de exerciţii de psihogenealogie te vor invaţa sa vezi lucrurile in adevarata lor lumina, sa faci diferenţa intre adevar şi legenda in istoria familiala, astfel incat sa iţi poţi alege liber propriul destin. CLICK AICI

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.