Acasă Psihogenealogie & Constelatii Constelatii familiale Cum sa ne eliberam si sa ne vindecam de traume, anxietate si...

Cum sa ne eliberam si sa ne vindecam de traume, anxietate si dureri

101
0

3 carti unice, un singur autor: Franz Ruppert

Numeroase studii de caz ilustreaza modul in care se poate lucra psihoterapeutic cu diferite tipuri de traume, de la traumele existentiale, la traumele simbiotice si de atasament, pentru vindecarea psihica.

De asemenea, psihotrauma sexuala apare frecvent in cadrul practicii psihoterapeutice.

Psihic, constiinta, suflet, trup, realitate – sunt componentele principale in ecuatia vietii.

Suferintele fizice ale corpului, traumele psihologice si problematica eului interior sunt explicate pe indelete de autorul acestor 3 carti, care a lucrat cu metoda constelarii intentiei in scopul tratarii problemelor psihosomatice, cu cazuri clinice concrete, astfel incat cititorul poate gasi calea spre autovindecare.

Asadar, va propunem azi spre analiza 3 carti unice, un singur autor: Franz Ruppert, un reputat specialist in psihoterapia traumei si profesor la Universitatea Catolica de Stiinte Aplicate din München.

“Trauma, anxietate si iubire” de Franz Ruppert

Constelarea intentiei: calea catre o autonomie sanatoasa

De ce sunt mai anxiosi oamenii traumatizati? Ce-i face sa treaca mult mai rapid in stari de disociere psihica decat oamenii care nu au fost raniti? Cum ii ajutam sa se desprinda din relatiile simbiotice si sa renunte la iluziile de iubire? Intrebari ale caror raspunsuri ne conduc pe calea vindecarii si eliberarii de orice fel de traume, de sentimente traumatice (datorate unor situatii de genul “agresor-victima”, “incest-violenta-delir de iubire” etc), ajutandu-ne sa ne redobandim sanatatea psihica si o viata implinita si fericita.

Aceasta carte are o valoare speciala, pentru ca autorul prezinta intr-un mod unic, propria metoda de vindecare a semenilor – aceea a „constelarii intentiilor” –, prin care oamenii pot fi ajutati sa se desprinda, atat la nivel practic, dar si psihic, de parintii traumatizanti – care, la randul lor, au fost traumatizati – si sa elimine treptat relatiile simbiotice din sistemul lor familial.

“Constelatiile ofera o posibilitate extraordinara de a face ca realitatea psihica a unui om sa se reflecte prin rolurile jucate de cei din grup. Prin faptul ca ei se angajeaza ca „reprezentanti” in sondarea structurii psihice a unui client, acesta din urma dobandeste acces la propriul sau interior. Poate recunoaste parti care‑i sunt deja bine cunoscute. Dar intalneste si alte parti, care au fost pana acum inaccesibile constiintei sale sau pe care le‑a respins din constientul lui. Prin intermediul reprezentantilor din grupul de constelatii, oricine doreste poate privi in oglinda propriului psihic si descifra structura sa.” Franz Ruppert

Aceasta carte este complexa nu doar din perspectiva diverselor tipuri de traume, a dificultatilor prezentate de a iesi dintr‑o trauma, ci si din multiplele unghiuri de abordare expuse (psihic-constiinta-minte-suflet-trup-realitate; mobbing-discriminare etc) ci si a solutiilor de vindecare propuse.

Cartea este deosebit de utila studentilor, psihologilor, psihoterapeutilor si tuturor celor interesati de sanatatea psihica si fizica. CLICK AICI PENTRU ACEASTA CARTE

“Iubire, dorinta si trauma” de Franz Ruppert

Calea catre o identitate sexuala sanatoasa

Ce este sexualitatea? La ce e ea buna si la ce nu? Cand este sexualitatea placuta si satisfacatoare pentru cei implicati? De ce are ea potentialul de a deveni, pentru multi dintre noi, motivul principal de stres? De ce poate produce dependenta? Cum ajunge sexualitatea sa devina o experienta care ne da peste cap intreaga viata? De ce unii oameni nu se simt acasa in propriul corp si ar prefera sa aiba un alt sex? Intrebari la care autorul raspunde in aceasta carte deosebit de valoroasa.

Numeroase persoane incearca sa gaseasca urgent solutii la problemele sexuale greu de abordat, din cauza multiplelor tabuuri si sentimente de rusine. Autorul ne prezinta o baza teoretica si o metoda practica ilustrate prin numeroase vignete clinice, pentru a putea fi realmente de ajutor unor astfel de pacienti (copii, tineri sau adulti).

“Mamele care au fost traumatizate sexual in copilarie si incearca sa nege si sa reprime prin orice mijloace aceasta realitate isi pot supune familia, cu atitudinea lor de victima, unei imense terori psihologice. Isi dispretuiesc sotii, sunt adesea furioase si/sau anxioase, sunt zile la rand depresive sau cad la pat, doborate de nenumarate afectiuni. Adesea, ele ameninta, de asemenea, cu sinuciderea. Sunt imprevizibile pentru copiii lor, care sunt nevoiti sa fie mereu vigilenti. Ce urmeaza sa mai puna mama in scena?” Franz Ruppert
Dimorfismul sexual, Goana dupa sex, Masturbarea, Penetrare si dorinta, Indragostirea, sexualitatea si parteneriatul de cuplu, Sexualitate si parentaj, Familie si profesie, In ce consta sexualitatea „normala”?, Inseminarea artificiala, Intersexualitatea, Imaturitatea psihica, Ideologii, Dependenta de sex, Transgenderi – sunt principalele teme abordate in aceasta carte de renumitul psihoterapeut Franz Ruppert.
Nu in ultimul rand, lucrarea trateaza sexualitatea din perspectiva sexualitatii si a societatii (Sexualitate si societatea traditionala, Societatea patriarhala, Societatea matriliniara, Sexualitatea si societatea moderna, Sexualitatea, fascismul si totalitarismul, Sexualitate, cultura si migratie) si diferitelor conflicte interumane si interfamiliale.

Un capitol important este dedicat psihotraumei sexuale, adica traumei psihice (gestionarea furiei, rusinii, mandriei si dezgustului) si traumei sexuale (Tulburari de comportament alimentar, „Boli” psihice?, Violenta sau seductie?, Sexul ca strategie de supravietuire in urma psihotraumei, Cupluri marcate de trauma sexual,  Agresorul traumatizant, Teroarea materna, Atitudinile agresorului, Atitudinile victimei, Strategiile agresorului).

Cartea se incheie cu un capitol generos, care analizeaza Terapia psihotraumei centrata pe identitate (IoPT), ce poate fi aplicata de fiecare om aflat in suferinta emotionala si psihica.

O lucrare fascinanta si foarte utila! CLICK AICI PENTRU ACEASTA CARTE  

“Corpul meu, trauma mea, eul meu” de Franz Rupert si Harald Banzhaf

Constelarea intentiei – eliberarea de biografia traumatica”

O carte deosebit de complexa si de utila atat specialistilor cat si oamenilor obsinuiti, care se confrunta cu diverse boli, suferinte si traume. Suferintele fizice ale corpului, traumele psihologice si problematica eului interior sunt explicate pe indelete de autorii lucrarii, care au lucrat cu metoda constelarii intentiei in scopul tratarii problemelor psihosomatice, cu cazuri clinice concrete, astfel incat cititorul poate gasi calea spre autovindecare si raspunsuri la intrebari precum: De ce copiii au deja tot felul de boli care nu se vindeca? De ce adolescentii isi otravesc corpurile cu droguri sau se infometeaza pana mor? Oare infarctul miocardic cauzat de prea mult stres constituie un risc profesional normal? Oare cancerul este inevitabil, la fel ca si dementa aparuta la batranete? Trebuie sa ne resemnam pur si simplu cu faptul ca dezvoltam boli, precum diabetul, reumatismul sau ulcerul gastric si sa ne multumim cu un tratament axat pe simptome, deci cu niste remedii locale?

Unul dintre autorii-coordonatori ai cartii, reputatul specialist Franz Ruppert, arata ca „bolile” nu sunt in niciun caz bazate doar pe predispozitiile organice, pe conditionarea varstei sau pe expresia unor „gene rele”, ci sunt rezultatul experientelor de viata pe care nu le-am putut procesa din punct de vedere psihic, sunt consecintele traumelor psihice care se exprima prin intermediul corpului nostru.
Celalalt autor-coordonator al cartii, Harald Banzhaf, este specialist in medicina generala, preda la Universitatea din Tübingen si coordoneaza un grup de cabinete particulare din Baden-Württemberg, dedicate medicinei integrative.

“O trauma psihica poate fi eliminata din constient. Nimic nu pare a fi mai simplu decat sa stingem lumina constiintei atunci cand realitatea devine insuportabila. Insa nu putem scapa de corpul nostru traumatizat. In el raman experientele reale ale traumei, chiar daca, in urma procesului de amortire si a celui de clivaj, durerea, frica, furia, dezgustul sau rusinea nu mai pot patrunde in experienta constienta. De aceea se poate spune urmatorul lucru: in corpul nostru este stocat adevarul cu privire la experientele noastre de viata. Corpul nu minte!” Franz Ruppert

Cartea este o exceptionala comoara de informatii psiho-medicale, foarte eficiente, care te conduc de la intelegerea diferitelor tipuri de traume psihice (de identitate, de iubire, de sexualitate, a propriei agresivitatii) ca surse ale suferintei fizice (transformate ulterior in boli) si a eului/sinelui interior, precum si a conexiunii minte-trup-suflet.

“Cunosc pacienti cu dureri cronice care au suferit nu rareori mai multe interventii chirurgicale si care au, de asemenea, boli interne. Insa, un pacient cu dureri cronice la care s-a depistat o cauza organica poate sa fi suferit traume, la fel ca orice alta persoana. Poate tocmai din cauza faptului ca intuieste ca are niste probleme neprocesate care ii provoaca anxietate, el are tendinta sa le evite si se agata si mai mult de durerile sale fizice ca strategie de supravietuire in urma traumelor. Insa cu fiecare operatie si cu fiecare medicament isi provoaca, eventual, noi leziuni traumatice.” Annemarie Denk

Temele analizate in carte, cu aplicatibilitate directa asupra diverselor boli sunt: Inima mea, iubirea mea, trauma mea; Alimentatia, sistemul digestiv si trauma; Constipatia severa; Cand traumele afecteaza rinichii; Respiratia mea, plamanii mei, trauma mea; Ochii mei, trauma mea, eul meu; Durerile cronice — consecinte ale traumei; Trauma psihica si bolile de piele; Dintii mei, trauma mea, eul meu; Durerile lombare si cauza lor; Eu si soldul meu drept — povestea renasterii mele; Durerile cronice de umar; Trauma si postura corporala; Artrita reumatoida; Cancerul limfatic; Tulburarile de somn si trauma psihica; Bolile copilariei, parintii si trauma; Cine sunt eu in corpul meu si in ceea ce priveste sexualitatea mea ca femeie?; Cancerul de col uterin si cum sa devii mama; Corpul masculin, sexul si trauma; Menopauza ca sansa pentru o schimbare a perspectivei; Sportul, corpul si trauma.
Pe scurt, o lucrare scrisa la intersectia dintre psihologie si medicina, care nu trebuie sa lipseasca din nici o biblioteca! CLICK AICI PENTRU ACEASTA CARTE

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.