Psihogenealogia familiala, ca abordare holistica in psihoterapie, analizeaza cu precadere relatiile intra si interpersonale, in special pe cele din familie, pentru beneficii importante si rapide in procesul terapeutic. Bolile, multe dintre ele incurabile si cu cauze necunoscute pentru medicina conventionala, au radacini adanci in procesul transgenerational. Exista cateva exemple de transmitere transgenerationala care ne afecteaza viata.
Cel mai adesea, loialitatile inconstiente fata de un parinte sau alt membru al familiei ne pot guverna viata, asa incat ele trebuie aduse la lumina si intelese. Constelatiile familiale sunt si ele deosebit de importante iar perturbarea legilor sistemice ale iubirii intr-o generatie creeaza “mosteniri” pe care generatiile urmatoare trebuie sa le poarte.
In esenta, aceste 3 carti extraordinare despre psihogenealogie, boli si constelatii familiale militeaza pentru intelegerea regulilor, explicite, dar mai ales tacite, ale familiei, ale mediului respectiv, cine le stabileste si cine si cum le transmite mai departe. Numai asa pot fi ajutati membrii familiei respective sa construiasca relatii mai sanatoase si sa depaseasca acele reguli care sunt nocive dezvoltarii lor si propriului plan de viata.
“Boala, o memorie genealogica” de Elisabeth Horowitz
Cum sa-ti interpretezi istoria familiala pentru a te vindeca
Bolile se afla in stransa legatura cu “mostenirea” constienta si inconstienta din familie. Trebuie aflat ce anume din istoria, traditiile si regulile existente intr-o familie ne obliga sau influenteaza decisiv, astfel incat bolile grave, precum infarctul miocardic, cancer, ulcerul gastroduodenal, depresie, sa poata fi intelese mai bine.
Cine este autorul?
Elisabeth Horowitz este un terapeut specializat, de peste douazeci de ani, in studiul şi analiza arborelui genealogic. A fondat, in anul 2000, Asociatia Franceza de Psihogenealogie. Este autoarea mai multor carti.
Cum ne poate ajuta cartea?
Evenimentele dramatice din viata noastra (moartea prematura a parinţilor sau/şi a fraţilor sau surorilor, accidente, sinucideri, preferinţa parinţilor pentru unul din copii, neinţelegerile grave intre membrii familiei, casatorii fara iubire, divorţuri, legaturi extraconjugale, relaţii incestuoase, secretul asupra originii unui copil ori asupra cauzelor decesului unui membru al familiei, neimplinirile profesionale, traumele provocate de evenimente istorice, expatrieri), care ies la iveala in urma procesului de realizare a geno-sociogramei, sunt fundamentale pentru noi, ca sa permitem punerea in lumina a rolurilor familiale si regulile care stau la baza lor, pentru a intelege regulile jocului din familie si care sunt scenariile de viata (cine preia profesia, fuga, boala, etc).
Psihogenealogia ilustreaza existenta transmiterii transgenerationale a convingerilor de viata, a regulilor si rolurilor, chiar a unui intreg scenariu de viata. Trasmiterile familiale pot fi de doua feluri: intergenerationale (lucruri gandite si vorbite intre bunici si parinti, parinti si copii) si transgenerationale (ne-vorbite, ne-spuse, chiar secrete, care trec mai departe fara a fi constientizate si gandite). Acestea din urma sunt cele care pot duce la trauma si boli psiho-somatice. Pentru a ne sustrage programelor genealogice şi riscului de a dezvolta o anumita maladie este imperativ sa ne cunoaştem antecedentele familiale. VEZI DETALII
“Cum platim pentru greselile stramosilor” de Nina Canault
Inconstientul familial
Psihogenealogia, stiinta care vindeca ranile din trecutul familiei, exploreaza si analizeaza holistic evenimentele, traumatismele, secretele, conflictele traite de antecesori si modul in care acestea influenteaza viata descendentilor. Un demers psihogenealogic presupune aplicarea unor terapii eliberatoare care fac apel la inconstientul familial si transgenerational. Cu alte cuvinte, obiectivul este de a descoperi secrete de familie aflate la originea esecurilor personale sau profesionale si de a pune punct repetarii unor greseli.
Cum ne poate ajuta cartea?
Psihogenealogia familiala incearca si sa afle, cautand in istoria familiei, daca exista loialitati familiale invizibile si inconstiente care pot duce la identificarea inconstienta cu o persoana importanta din familie, ceea ce poate rezulta intr-o “repetare” a destinului acelei persoane sau, cel putin, a unor evenimente marcante din viata acelei persoane.
In paralel cu reconstituirea istoriei familiei, este important sa luam in calcul si contextul economic si istorico-politico-sociologic al datelor importante din aceasta istorie, caci acest context poate oferi multe informatii despre evolutia mentalitatilor si trairilor familiale. Cu ajutorul geno-sociogramei, cititorul este situat in timp si spatiu – de unde vine, cine sunt parintii, carei culturi ii apartine, carei traditii.
Acestea sunt aspecte foarte importante fiindca identitatea unui individ se defineste si prin ce imagine ofera altora, ce imagine proiecteaza altii asupra lui, prin statutul lui social si rolurile sociale pe care le are, iar geno-sociograma ajuta la gasirea de raspunsuri adecvate tuturor acestor intrebari-cheie despre cine suntem. CUMPARA CARTEA DE AICI
“Constelatiile familiale” de Bert Hellinger
Terapie pentru suflet
Prin genosociograma sau constelatia familiala, bazata pe analiza arborelui genealogic se pune in evidenta familia in sensul larg al termenului, pana la 12 generatii, si legaturile afective majore, pozitive, negative sau uitate. Intelegand mai bine legaturile complexe din familie, vom avea sansa de a nu repeta destinul generatiilor anterioare.
Cine este autorul?
Bert Hellinger s-a nascut in 1925. A facut studii de filosofie, teologie şi pedagogie. Dupa şaisprezece ani petrecuţi ca misionar catolic şi preot paroh alaturi de zuluşii din Africa de Sud, se intoarce in Germania, unde devine mai intai psihanalist, apoi elaboreaza metoda de terapie sistemica familiala.
Cum ne ajuta cartea?
Constelatia familiala are un suflet comun, care o mentine unita si o orienteaza. Faptul ca vorbim despre un suflet comun inseamna ca aceasta constelatie familiala, dincolo de aspectele sale psiho-sociale, are o dimensiune si o natura pe care le putem numi „religioase“. A deveni tu insuti inseamna, asadar, a intelege sursa propriei „alienari“ si a integra dimensiunea religioasa a propriei vieti inainte de a incepe o terapie pe care trebuie s-o numim, in mod firesc, terapia sufletului. Bert Hellinger ne propune intelegerea acestei metode, care-l indeamna pe fiecare dintre noi sa-si redefineasca legaturile.
Viata fiecaruia dintre noi este guvernata de principii care functioneaza dincolo de dorintele si de angoasele noastre. Daca, pe de o parte, beneficiem cu totii de liberul arbitru, este esential sa stim ca, pe de alta parte, propria noastra existenta este puternic influentata nu numai de predecesorii directi – parintii – cat, mai ales, de membrii unei vaste constelatii familiale. CLICK AICI PENTRU COMANDA ONLINE
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.