Psihogenealogia, dezvoltata in anii ’70, este stiinta care vindeca ranile din trecutul familiei.
In esenta, psihogenealogia ne invata cum sa ne vindecam de suferintele familiale, punand accentul pe aceste programe interioare, genealogice, care sunt puse in practica de catre ascendentii unei familii prin atribuirea unui prenume sau a unor credinte familiale sau in urma unor traumatisme.
Aceste programe vor desemna anumiti descendenti in rolul de a repara acele rani. Cand esueaza, se repeta acea problema.
Scopul psihogenealogiei este gasirea obstacolelor si deprogramarea acestora din arborele genealogic propriu.
Elisabeth Horowitz, autoarea acestor 3 carti uimitoare despre psihogenealogie si vindecarea suferintelor familiale, este un terapeut specializat, de peste douazeci de ani, in studiul si analiza arborelui genealogic.
A fondat, in anul 2000, Asociatia Franceza de Psihogenealogie. Este autoarea mai multor carti publicate pe plan mondial.
“Fantomele trecutului” de Elisabeth Horowitz
Cum ne influenteaza viata suferintele familiale
Odata ce trec in nefiinta, parintii si inaintasii nu inceteaza sa ne influenteze viata. Suntem legati in continuare de ei prin niste parghii profunde, indiferent de relatiile pe care le-am avut cu fiecare.
Secretele pe care le-au pastrat, varsta lor in momentul decesului si circumstantele in care au murit ne vor defini parcursul personal si vor cantari si asupra generatiilor urmatoare. Tulburarile emotionale pot fi unele de durata, afectandu-ne atat sanatatea emotionala, cat si pe cea fizica.
Doliul (si in special cel neincheiat) se afla la originea a numeroase dificultati pe care le intampina descendentii. Intr-o maniera simbolica, destinul celor disparuti se manifesta in mod repetat in vietile noastre, prin intermediul „fantomelor familiale“.
Cum ne ajuta cartea?
Suntem o veriga din lantul generatiilor, legate fizic prin gene si pe plan psihic prin inconstientul familial. Multe dintre alegerile noastre sunt influentate de ceea ce au trait stramosii nostri. Trecerea in nefiinta a parintilor si inaintasilor nostri ne influenteaza in continuare viata. Intr-o maniera simbolica, destinul celor disparuti se manifesta in mod repetat in vietile noastre, prin intermediul „fantomelor familiale“.
Elisabeth Horowitz, terapeut specializat in psihogenealogie si autor a peste douazeci de lucrari in domeniu, ne arata cum sa identificam acest fenomen astfel incat sa nu ne mai afecteze. Printr-o abordare cu adevarat inovatoare a temei propuse, apeleaza la o multime de cazuri concrete, ajutandu-ne sa intelegem efectele – uneori nebanuite – care au legatura cu trecerea in nefiinta a inaintasilor nostri. CLICK AICI PENTRU CARTE
“Elibereaza-te de destinul familial” de Elisabeth Horowitz
Cum sa devii tu insuti cu ajutorul psihogenealogiei
O carte uluitoare! Noi suntem rezultatul unui ansamblu de proiectii, identificari si repetitii transgenerationale. Rolul psihogenealogiei consta in a-i reda fiecaruia propriul loc in cadrul familiei.
Bolile, cu precadere cele considerate a fi incurabile, au radacini adanci in procesul transgenerational. Formarea unui cuplu nu-i cuprinde doar pe cei doi parteneri, ci si arborele lor genealogic.
Cu ajutorul unor informatii simple, pe care le stim deja din propria familie, Elisabeth Horowitz ne propune sa vedem ce se ascunde in spatele momentului conceptiei noastre, al nasterii sau al alegerii prenumelui… Nimic nu e intamplator! Viata ne este influentata de numeroase evenimente care s-au petrecut inainte sa ne nastem. Ce rol au ele in viata noastra afectiva, sociala, economica sau, uneori, chiar in ceea ce priveste starea de sanatate?
Cum ne ajuta cartea?
Prin abordarea transgenerationala, autoarea ne explica, bazandu-se pe indelungata sa experienta, cum sa ne vindecam arborele genealogic si cum sa ne eliberam de destinul parintilor, bunicilor si stramosilor nostri daca ne afecteaza in mod negativ viata.
Acesta este obiectivul psihogenealogiei: sa reusesti sa fii tu insuti, astfel incat sa nu mai repeti greselile celor de dinaintea ta, sa iti exprimi individualitatea, sa descoperi resursele mostenite de la o generatie la alta in familia ta, toate acestea cu scopul de a evolua. CLICK AICI PENTRU CARTE
“Boala, o memorie genealogica” de Elisabeth Horowitz
Cum sa-ti interpretezi istoria familiala pentru a te vindeca
O carte profunda, care te pune pe ganduri. Bolile se afla in stransa legatura cu “mostenirea” constienta si inconstienta din familie. Trebuie aflat ce anume din istoria, traditiile si regulile existente intr-o familie ne obliga sau influenteaza decisiv, astfel incat bolile grave, precum infarctul miocardic, cancerul, ulcerul gastroduodenal, depresia, sa poata fi intelese mai bine.
Cum ne ajuta cartea?
Evenimentele dramatice din viata noastra (moartea prematura a parintilor sau/si a fratilor sau surorilor, accidente, sinucideri, preferinta parintilor pentru unul din copii, neintelegerile grave intre membrii familiei, casatorii fara iubire, divorturi, legaturi extraconjugale, relatii incestuoase, secretul asupra originii unui copil ori asupra cauzelor decesului unui membru al familiei, neimplinirile profesionale, traumele provocate de evenimente istorice, expatrieri), care ies la iveala in urma procesului de realizare a geno-sociogramei, sunt fundamentale pentru noi, ca sa permitem punerea in lumina a rolurilor familiale si regulile care stau la baza lor, pentru a intelege regulile jocului din familie si care sunt scenariile de viata (cine preia profesia, fuga, boala, etc).
Psihogenealogia ilustreaza existenta transmiterii transgenerationale a convingerilor de viata, a regulilor si rolurilor, chiar a unui intreg scenariu de viata. Trasmiterile familiale pot fi de doua feluri: intergenerationale (lucruri gandite si vorbite intre bunici si parinti, parinti si copii) si transgenerationale (ne-vorbite, ne-spuse, chiar secrete, care trec mai departe fara a fi constientizate si gandite).
Acestea din urma sunt cele care pot duce la trauma si boli psiho-somatice. Pentru a ne sustrage programelor genealogice si riscului de a dezvolta o anumita maladie este imperativ sa ne cunoastem antecedentele familiale. VEZI CARTEA AICI
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.