Complementaritatea dintre genealogie si psihologie castiga tot mai mult teren in randul lumii medicale (psihologi, psihiatri, cercetatori, sociologi, medici) dar si al oamenilor nonspecialisti, pentru care acest instrument de lucru este deosebit de util in identificarea unor probleme ce au un statut repetitiv de la o generatie la alta si, in plus, le aduce si solutii.
In esenta, aceste 3 carti exceptionale despre psihogenealogie si relatiile/secretele din familie militeaza pentru cunoasterea propriei familii prin trasarea genosociogramei, in vederea asumarii istoriei personale si familiale, a „santierului” lasat de stramosii nostri.
Astfel, psihogenealogia ne ajuta sa intelegem loialitatile familiale, sa eliminam povara greselilor, a suferintelor, a ranilor si a „pacatelor” din trecut, sa acceptam ca in familia noastra pot exista si lucruri rele, rusinoase si nespuse, drame nerezolvate, pierderi pe care nu le putem admite si sa ne putem distanta astfel, ca sa ne traim, in sfarsit, propria viata.
“Copiii bolnavi de parinti”
de Anne Ancelin Schützenberger si Ghislain Devroede
Anne Ancelin Schutzenberger (pioniera conceptului de psihogenealogie si creatoarea a doua mari scoli: Scoala Franceza de Psihodrama si metode de grup si Scoala de Psihogenealogie Clinica Anne Ancelin Schützenberger) ne arata, in lucrarea de fata, ca arborele familial are un rol deosebit de important in existenta fiecaruia dintre noi: in aceasta viata, venim pe lume cu un important bagaj oferit, cu sau fara voie, de antecesori. Care ne-au transmis si lasat mostenire, fara voia lor, propriile secrete, traume nevindecate, doliuri neincheiate.
Astfel, vorbim de decese timpurii, abuzuri sexuale si alte tragedii din trecut care au trasat urme adanci in existenta bunicilor si stramosilor nostri, care persista in timp si ne sunt transmise noua si copiilor nostri.
In cele mai dese cazuri, nu se vorbeste despre aceste vechi dureri, ele nu sunt niciodata aduse in discutie sau macar pomenite, insa corpul nostru le poate totusi exprima, somatizandu-le prin boala si prin suferinta. Prin urmare, corpul copilului devine un limbaj al stramosilor traumatizati.
Cine sunt autorii cartii?
Anne Ancelin Schützenberger este psihoterapeut, analist de grup si specialist in psihodrama de renume international, profesor emerit la Universitatea din Nisa si creatoarea conceptului de „psihogenealogie”.
Ghislain Devroede este medic chirurg si cercetator in domeniul diverselor disfunctii care au drept cauza activitatea digestiva, precum patologii colonice si anorectale, incontinenta fecala, patologii psihosomatice. Printre proiectele sale de cercetare se numara impactul abuzului sexual asupra sarcinii si cauzele disfunctiilor tranzitului intestinal la nou-nascuti.
Cum ne ajuta cartea?
Aflam ca viata incepe in momentul conceperii iar din acel punct fiecare element, moment sau eveniment ne influenteaza viata in mod decisiv. Astfel, devenim persoanele in cautarea propriei identitatii.
Lucrarea, bine documentata, opteaza pentru eliberarea de un trecut care ne impovareaza si ne pune piedici in evolutia personala, astfel incat sa ne putem trai propriul destin, in deplina sanatate fizica si psihica. Proces complex si anevoios, este descris in carte in cele mai mici detalii ale sale, insotit de numeroase exemple din viata reala. Anne Ancelin Schützenberger ne arata calea prin care ne putem elibera de aceste traume din trecut, decodand si inchizand prin vindecare toate ranile transgenerationale.
O carte complexa, extrem de utila in legatura cu traumele copilariei si de vindecarea acestora! VEZI DETALII
“Familia care traieste in noi” de Chantal Rialland
In memoria celulara a corpului nostru sunt inmagazinate toate evenimentele mostenite de la predecesorii nostri: caracteristici fizice, dar si predispozitia pentru anumite boli si afectiuni. Asadar, ne este transmis atat un bagaj psihic cat si un bagaj genetic.
In primul rand, psihogenealogia pune mare accent pe faptul de a deveni constienti de aceasta familie care traieste in noi. Suntem rezultatul unui ansamblu de proiectii, de identificari si de repetitii. In noi traiesc nu doar parintii, ci si toate rudele apropiate si chiar adultii care ne-au fost aproape in copilarie. Suntem o veriga din lantul generatiilor, legate fizic prin gene si pe plan psihic prin inconstientul familial.
Inca din momentul conceptiei, copilul este obiectul unor proiectii ale familiei sale. Apoi, prenumele si numele de familie si, ulterior, caracteristicile fizice, sexuale, emotionale si intelectuale sunt evaluate in raport cu membrii arborelui sau genealogic si prin comparatie cu fratii si surorile sale.
Asadar, fiecare copil este, inca din momentul conceptiei, obiectul unor proiectii ale familiei sale. Cu cine va semana el? Parintii isi imagineaza ce trasaturi fizice si de caracter va avea in functie de calitatile membrilor arborelui genealogic.
Al doilea obiectiv al psihogenealogiei este sa ne ajute sa ne eliberam, sa ne descoperim adevaratul eu, sa invatam sa ne iubim si sa fim impacati cu noi insine, transformand in mod pozitiv influentele negative din istoria noastra familiala.
Cand ne referim la dificultati cu privire la prosperitatea financiara, boli psihosomatice, accidente, dependente, sinucideri, crime sau incest, trebuie sa avem in vedere ca, de la o generatie la alta, se repeta un anumit tip de “modele”, ca un fel de repetitii provenite din inconstientul familial. Multe din alegerile noastre sunt influentate de ceea ce au trait stramosii nostri. Pentru a iesi din sfera acestor modele nefaste trebuie sa constientizam aceste repetitii care apar in viata noastra, sa le decodam si sa le dezactivam. Ceea ce nu ajunge la nivelul constiintei se intoarce sub forma de destin.
Acestea sunt doar cateva exemple prezentate in carte, iar o mai buna intelegere a acestor fenomene are beneficiul de a ne putea permite manifestarea libera in aceasta viata, dezrobiti de poveri care nu ne apartin. CUMPARA CARTEA DE AICI
“Secretele de familie. Cum se mostenesc traumele”
de Serge Tisseron
In functie de trecutul nostru familial, noi purtam diverse programe interioare, genealogice,care vor desemna anumiti descendenti in rolul de a repara anumite rani din trecut. Cand esueaza, se repeta acea problema. Ele se declanseaza la varste precise sau in situatii care reactiveaza acele traume din trecut.
Cine este autorul?
Autor a numeroase lucrari din domeniul psihogenealogiei, Serge TISSERON este psihiatru, psihanalist si profesor la Universitatea Paris VII.
Cum ne ajuta cartea?
Ce este un secret de familie? Cum il putem descoperi? Ce probleme poate transmite?
Stiu, oare, parintii ca un secret de familie, ascuns de doua generatii este cel care a cauzat problemele copilului lor?
Secretele de familie reprezinta calea cea mai sigura de transmitere a repetitiilor transgenerationale. Chiar tinut cu bune intentii, un secret ramane ca un corp strain in inconstientul familial, iar pe termen lung este toxic si nociv. Genereaza angoase, obsesii sau depresii care se pot prelungi de-a lungul mai multor generatii. Poate bloca evolutia unuia sau mai multor descendenti atunci cand nu exista un arbore genealogic complet.
Exista secrete bune si secrete rele, patologice. Trebuie sa distingem intre ele si sa le cunoastem care sunt. Secretele de familie sunt distructive deoarece rup legaturile de incredere si de intimitate esentiale oricarei relatii. In plus, se imprima in inconstientul familial si se va exprima mai tarziu in comportamentul unuia sau mai multor descendenti.
Lucrarea de fata abordeaza in mod eplicit modul in care secretele de familie pot afecta mai multe generatii si, mai ales, cum sa procedam pentru a evita ca acestea sa apese pe vietile copiilor nostri.
„Atata timp cat vor exista traume, vor fi si Secrete, deoarece, cu cat durerea asociata unei situatii e mai mare, cu atat va fi mai greu de gasit un interlocutor care sa vrea sa asculte, cu riscul ca durerea sa provoace un clivaj durabil al personalitatii.
Insa mai exista un motiv pentru care Secretele au zile frumoase inaintea lor: dorinta de a vorbi despre ele intra in conflict cu iluzia ca pastrarea Secretului ne permite sa ne controlam mai bine mediul, «imaginea», ba chiar trecutul nostru sau pe cel al familiei noastre. Tendinta de a pastra un secret se naste din dorinta de control….“
Profesor Serge Tisseron
Chiar daca anumite aspecte sunt considerate ca facand parte din viata noastra, este foarte posibil ca ele sa nu ne apartina de fapt noua si sa repetam anumite greseli sau suferinte pe care le-au trait stramosii nostri sau sa facem alegeri dintr-o loialitate familiala de care nu suntem constienti. Copiii sunt marii reparatori ai suferintelor inaintasilor lor. CLICK AICI PENTRU COMANDA ONLINE
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.