Viata si alegerile pe care le facem, constient sau inconstient, sunt influentate de istoria familiei noastre? Cum ajungem sa repetam greselile parintilor nostri? Ce rol au secretele de familie in viata fiecaruia dintre noi? Ce reprezinta loialitatile inconstiente fata de un parinte sau alt membru al familiei?
Va propunem doua carti fundamentale despre psihogenealogie, care va pot ajuta sa gasiti raspunsuri si sa intrerupeti sirul dramelor din viata voastra.
“Psihogenealogia si ranile din familie”
de Anne Ancelin Schützenberger
Psihogenealogia este stiinta care vindeca ranile din trecutul familiei. Ne invata cum putem interveni in propriul destin pentru a nu repeta la nesfarsit greseli transgenerationale, astfel incat sa nu le transmitem mai departe copiilor nostri.
Psihogenealogia familiala, o abordare holistica si (inca) neconventionala in psihoterapie, a fost dezvoltata in anii ’70 de Anne Ancelin Schutzenberger. Autoarea, profesor universitar, o personalitate mondiala in domeniul psihoterapiei si psihanalizei, a scris numeroase carti, a creat doua mari scoli: Scoala franceza de psihodrama si metode de grup si Scoala de psihogenealogie clinica Anne Ancelin Schützenberger si s-a specializat in metodele complementare de tratare a cancerului si de asistenta psihologica a bolnavilor si a familiilor acestora.
In psihogenealogia familiala, este foarte importanta dimensiunea personala a individului, la toate nivelurile ei (constient, inconstient, co-constient), si cea familiala a acestuia, ambele fiind incadrate in contexul socio-economico-cultural. Intelegerea corecta a procesului psiho-genealogic este esentiala pentru construirea de relatii mai sanatoase in cadrul unei familii si ajuta membrii familiei respective sa depaseasca acele reguli care sunt nocive dezvoltarii lor si propriului plan de viata.
„Nu suntem atat de liberi precum ne inchipuim, dar ne putem cuceri libertatea si iesi din destinul repetitiv al istoriei familiei noastre.” Profesor Anne Ancelin Schützenberger
Explorarea evenimentelor, traumatismelor, secretelor, conflictelor traite de antecesori si modul in care acestea influenteaza viata descendentilor, corelata cu aplicarea unor terapii eliberatoare care fac apel la inconstientul familial si transgenerational, duce la vindecarea traumelor la nivel individual si in contextul mai larg al familiei. Cartea (editura Philobia), scrisa intr-un limbaj accesibil si prietenos, explica pe larg concepte complexe precum: loialitatile familiale invizibile, contabilitatile familiale, secretele si miturile familiale sau sindromurile de aniversare, valorificand, astfel, importanta transmiterii transgenerationale.
Pe scurt, aceasta lucrare este o adevarata binecuvantare pentru cititorul insetat atat de cunoasterea mecanismului propriului destin, aparent implacabil, cat si de modul cum poate fi acesta schimbat. O GASITI AICI
“Psihogenealogia pentru toti”
de Isabelle de Roux si Karine Segard
Psihogenealogia este un curent terapeutic ce abordeaza individul prin prisma istoriei sale familiale intinsa pe mai multe generatii. Abordarea transgenerationala este prezenta astazi in numeroase domenii: medicina, psihiatrie, psihologie, psihanaliza, sociologie. Si, din ce in ce mai integrata in demersul terapeutic, indiferent ca e vorba despre familie, cuplu, individ sau grup.
Psihogenealogia a pornit de la premiza existentei unui „inconstient familial”, in care sunt depozitate evenimentele marcante, traumele, secretele, dar si talentele si visele stramosilor nostri. Din punct de vedere biologic, mostenim de la parinti, bunici, stra-strabunici trasaturi fizice si predispozitia spre anumite boli. Isabelle de Roux si Karine Segard, cele doua cercetatoare franceze in psihogenealogie, sustin ca primim si o mostenire psihica de la generatiile anterioare.
Astfel, analizand un fel de mostenire spirituala a familiei, a legaturilor conştiente si inconştiente tesute in sanul familiei de origine, autoarele ne propun o lucrare introductiva a psihogenealogiei, binevenita si accesibila pentru publicul larg (mai mult sau mai putin specializat), interesat de cunoasterea proceselor transgenerationale.
Prima parte a cartii (editura Philobia) prezinta conceptele-cheie ale psihogenealogiei – mai exact, o abordare psihologica a istoriei familiale de-a lungul mai multor generatii –, asa cum sunt ele definite de diferiti autori, toti pionieri in specialitatea lor. A doua parte ilustreaza, prin exemple concrete, punerea in practica a acestor concepte si propune noi axe de lucru pentru abordarea diverselor problematici intalnite in cadrul terapiei.
Lucrarea se incheie cu un Glosar de termeni utilizati de experti in psihogenealogie, astfel incat cititorul este pe deplin informat asupra rolului si valorii acestei noi stiinte, care ii deschide fila cu fila cartea vietii, invatandu-l cum poate interveni in propriul destin, cum isi poate gasi calea, fara povara dramelor transgenerationale. CLICK AICI
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.





