Acasă Psihogenealogie & Constelatii Psihogenealogie 3 carti uimitoare despre psihogenealogie, fantomele din familie si Biblie

3 carti uimitoare despre psihogenealogie, fantomele din familie si Biblie

90
0

De la generatiile anterioare, mostenim atat un bagaj genetic, cat si un bagaj psihic. Studierea problemelor de natura psihologica au pus in evidenta existenta unui inconstient familial, care leaga inconstientul individual sau personal de inconstientul colectiv.

Inconstientul personal provine din continuturile psihice care privesc doar problemele si aspectele proprii, pe cand inconstientul colectiv aduna inconstientul indivizilor unui grup, detine o cunoastere si o putere extraordinare. Inconstientul familial ne transmite o mostenire psihica, care ne conduce, atunci cand nu este constientizata, spre un destin particular.

In esenta, aceste 3 carti uimitoare despre psihogenealogie, fantomele din familie si Biblie militeaza pentru intelegerea regulilor, explicite, dar mai ales tacite, ale familiei, ale mediului respectiv, cine le stabileste si cine si cum le transmite mai departe. Oferind solutii concrete pentru a ajuta membrii familiei respective sa construiasca relatii mai sanatoase si sa depaseasca acele reguli care sunt nocive dezvoltarii lor si propriului plan de viata.

“Fantomele din familie” de Bruno Clavier

Psihanaliza transgenerationala

Psihogenealogia, stiinta care vindeca ranile din trecutul familiei, exploreaza si analizeaza holistic evenimentele, traumatismele, secretele, conflictele traite de antecesori si modul in care acestea influenteaza viata descendentilor. Un demers psihogenealogic presupune aplicarea unor terapii eliberatoare care fac apel la inconstientul familial si transgenerational.

Cum ne poate ajuta cartea?

Reunind psihanaliza si psihogenealogia, Bruno Clavier ne invita sa descoperim fascinanta lume a „fantomelor familiale“, cea in care tot ce nu este spus, exprimat sau rostit se repeta la nesfarsit…
Ce reprezinta conceptul de „fantoma“, asa cum este el definit in psihanaliza transgenerationala? Fantoma familiala reprezinta o structura psihica si emotionala parazita, ce provine de la unul sau mai multi stramosi si care este purtata si replicata in mod inconstient de un descendent. Este urma lasata in inconstientul acestuia de secretul de nemarturisit al unuia sau al mai multor inaintasi, care se manifesta prin vorbe sau acte bizare, prin fobii si obsesii, ca si cum persoana respectiva ar fi bantuita de ceva ce apartine generatiilor anterioare.

Citind aceasta carte exceptionala, invatam, asadar, cum sa ne rezolvam problemele ce par de nerezolvat prin identificarea si eliminarea din propria existenta a tuturor acestor fantome transmise in mod inconstient de la o generatie la alta. Astfel, cititorii cartii, care au sau nu cunostinte de psihologie, reusesc sa identifice simptomele transmise de stramosii lor, care le cauzeaza comportamente aberante si multiple dificultati, precum si se elibereze de trauma si conflictele  afective ale inaintasilor, care le bantuie psihicul si vietile.

Cine este autorul?
Bruno Clavier este un cunoscut psiholog clinician francez, specializat in psihanaliza transgenerationala. Este membru al mai multor grupuri de cercetare si de formare in psihanaliza si formator in aceasta disciplina, tinand cursuri in Franta, Belgia, Turcia si Canada. Activeaza in cadrul Asociatiei Jardin d’idees, infiintata de Didier Dumas si Daniele Flaumenbaum. VEZI CARTEA AICI

“Impaca-te cu trecutul” de Chantal Rialland

Dezvoltare personala cu ajutorul psihogenealogiei

Suntem o veriga din lantul generatiilor, legate fizic prin gene si pe plan psihic prin inconstientul familial. Multe dintre alegerile noastre sunt influentate de ceea ce au trait stramosii nostri. Pentru a iesi din sfera acestor modele nefaste trebuie sa constientizam aceste repetitii care apar in viata noastra, sa le decodam si sa le dezactivam. Ceea ce nu ajunge la nivelul constiintei se intoarce sub forma de destin.

Cum ne poate ajuta cartea?

Ce inseamna echilibrul interior si cum poti ajunge la el? Cum se construieste personalitatea fiintei umane? Cum sa ii intelegi mai bine pe cei din jur? Cum sa comunici mai usor? Cum sa gestionezi relatiile cu persoanele dificile? Daca ai o istorie de familie mai complicata, cum sa incetezi sa mai suferi si sa fii o victima? Cum sa iti dezvolti si sa iti armonizezi cele patru energii vitale (cea afectiva, cea intelectuala, cea sexuala si creativa si cea corporala si materiala), dar si polaritatea masculina sau pe cea feminina? Cum sa iti reinterpretezi istoria familiala astfel incat sa ii gasesti un sens si sa devii tu insuti?

Iata tot atatea intrebari ale caror raspunsuri le poti gasi in cel de-al doilea bestseller al reputatei specialiste in psihogenealogie Chantal Rialland, o incununare a celor peste 30 de ani de experienta ca psihoterapeut si profesor la Sorbona. O carte dedicata copilului interior care salasluieste in fiecare adult.
„Parintii ne-au conceput si ne-au crescut in functie de propria lor psihogenealogie. Cunoasterea detaliilor referitoare la copilaria si la adolescenta lor inseamna sansa de a intelege ceea ce au trait ei insisi si motivul pentru care au actionat astfel in ceea ce ne priveste. In general, parintii nostri nu ne «vad», ci proiecteaza asupra noastra propria lor istorie si pe aceea a familiei lor. (…) «Devino ceea ce esti», scria Nietzsche. Este o excelenta definitie a travaliului psihologic si psihogenealogic.“ Chantal Rialland

O carte remarcabila, care are drept scop final vindecarea psihogenealogiei noastre, prin intelegerea propriei psihogenealogii, vindecarea de sechelele trecutului, pentru a trai mai bine viata de zi cu zi si a comunica mai bine cu ajutorul psihogenealogiei.

Cine este autorul?

Unul dintre reprezentantii de seama ai psihogenealogiei in spatiul francofon, Chantal Rialland este psiholog si psihoterapeut cu peste 30 de ani de experienta, absolventa a Universitatii Sorbona. CLICK AICI PENTRU DETALII

“Biblia si fantomele sale”

de Didier Dumas

Psihogenealogia ilustreaza existenta transmiterii transgenerationale a convingerilor de viata, a regulilor si rolurilor, chiar a unui intreg scenariu de viata. Cum este aceasta ilustrata in Biblie?

Didier Dumas propune o abordare cu totul noua a mitologiei biblice, mai precis a primelor unsprezece capitole ale Genezei – de la Facere si pana la Turnul Babel, de la Adam si pana la Noe. In viziunea sa, Biblia constituie fundamentul patriarhatului transgenerational.

Cum ne poate ajuta cartea?

Analiza autorului clarifica in acest fel cel de-al cincilea verset din Cele Zece Porunci, unde aflam ca pastrarea secretului greselilor parintilor se transmite de-a lungul a trei-patru generatii. Astfel, se face ca experienta lui Cain si a lui Abel prefigureaza teoria lacaniana despre Numele Tatalui, iar condamnarea lui Cain – teoria fantomei, elaborata de Nicolas Abraham. Mitul lui Ham si al lui Canaan nu este altceva decat o teorie a constituirii claselor sociale, iar Turnul Babel – o exemplificare a impulsurilor gregare.
Didier Dumas analizeaza aceste corespondente, utilizand o talmacire mult mai apropiata de originalul ebraic al Vechiului Testament, pe care o compara critic cu traducerile mai larg raspandite, pe care le mostenim astazi, dar mult departate de sensurile initiale. Si iata cum teoriile elaborate de autor timp de un deceniu, lucrand cu copii nevrotici, erau deja schitate in Geneza…

„Mitologia culturii in care se intrupeaza copilul joaca un rol fundamental in formarea lui mentala. Ea ii ofera raspunsuri la intrebarile legate de moarte si de viata de apoi. Ii explica aparitia fiintei umane. Stabileste granite intre universul in care traieste el si cel al stramosilor sai. si, nu in ultimul rand, prefigureaza cadrul cosmologic in care copilul se construieste si da sens propriei vieti. Aceasta mitologie ii marcheaza asadar atat sistemul de reprezentare, cat si edificarea idealurilor.“ Didier Dumas

Cine este autorul?

Didier Dumas continua linia teoretica deschisa de Francoise Dolto. Psihanalist, acupunctor, neosamanist, autorul are la activ numeroase publicatii printre care se numara si L’ange et le fantome, La sexualite masculine, Et l’enfant crea le Pere, Chamanisme et psychotherapie. Ambitia sa a fost sa foloseasca tot ce s-a scris in ultimul secol despre psihoza si nevroza, pentru a ajuta sexualitatea occidentala sa se maturizeze si, astfel, sa ofere o alternativa spirituala materialismului care, dupa parerea lui, nu a reusit sa explice cum anume ajunge copilul sa inteleaga sexualitatea si moartea. Utilizand in special conceptul de „fantoma“, elaborat de Nicolas Abraham si Maria Torok, si pe cel de „proces originar“, propus de Piera Aulagnier, Didier Dumas isi fundamenteaza abordarea in cunoasterea limbajului, a corpului si a rezonantei lor transgenerationale – un domeniu de care Freud a decis sa se debaraseze, in vreme ce taoistii chinezi masurau destinul pe durata a noua generatii, iar Biblia – pe durata a trei-patru. GASESTI CARTEA AICI

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.